pondělí 23. listopadu 2015

Carlos Castaneda - Životopis

Životopis Carlose Castanedy z pera francouzského herce a spisovatele Christophe Bourseillera poprvé vydaný v roce 2005, nabízí další pitvavý pohled do reálií 60. let v Los Angeles. Mimo jiné do doby, kdy vyšlo Učení dona Juana, jehož první vydání se trefilo přímo do časů hippies, Timothy Learyho a hromadného užívání halucinogenů.

Christophe Bourseiller - Carlos Castaneda Životopis

Ani tento svazek se nevyhnul pátrání po identitě dona Juana a snad až příliš prostoru je zas a znova věnováno názorům vědců a antropologů, kteří již ze své podstaty nacházejí v popisu Jakiů (Yaqui) nezandebatelné trhliny. Zároveň ovšem uvádí:

"I když důvěryhodnost dona Juana je pochybná, nikdo nedokáže zůstat lhostejný k líčení, nad nímž se tají dech a jež je dáno do služeb autentického duchovního sdělení."

Kniha rovněž nabízí i několik dosud nepublikovaných fotek. A vzhledem k Castanedově neochotě nechat se v rámci vymazávání vlastní osobní historie fotit, nachází se zde i fotky několika lidí, kteří se s ním alespoň chtěli vyfotit.


Zároveň se v souvislosti s uvedením Castanedových děl vyskytují všudypřítomné rozpaky nad tím, jedná-li se o vědeckou práci nebo beletrii. Rozpaky naprosto zbytečné, Carlose Castanedu a dona Juana je totiž bezpochyby nutné brát způsobem, jenž popisuje již sám Juan Matus. Tedy že celou nauku je možné pochopit pouze a jedině tehdy, je-li přijata...


Žádné komentáře:

Okomentovat